Ali moj 4-nožni prijatelj potrebuje pasja oblačila?

Ali moj 4-nožni prijatelj potrebuje pasja oblačila?

Včasih na sprehodu vidimo lastnika psa, ki svojega ljubljenčka obleče v plašček ali kako drugo oblačilo. Je to res potrebno ali gre zgolj za modno muho? Dejstvo je, da vse pasme psov niso enake in tudi niso enako odporne na določene vremenske razmere.

Tokrat se bomo posvetili prav temu delu in pogledali, kdaj vaš 4-nožni prijatelj potrebuje pasja oblačila. Torej, odgovor nikakor ni, da jih ne potrebuje. A kdaj in za katere pasme je to še posebej priporočljivo? Prav nič pa ne bo narobe, če boste pri tem malce mislili tudi na celoten videz.

Kdaj je pasje oblačilo primerno?

Vsekakor lahko o toplih oblačilih za pse razmišljajo lastniki psov, kot so čivave in druge manjše pasme z izrazito kratko dlako. Takšne živali namreč niso prilagojene na zahtevnejše vremenske razmere, sploh tiste v jesenskem in zimskem času.

Verjetno ste takšnega kužka že videli, kako se trese in je bilo očitno, da se ne počuti prijetno. Tudi hrti denimo zelo slabo prenašajo mraz, potem pa je tu še dež, ki prav tako opravi svoje. Torej je v zimskem času vsekakor priporočljivo poskrbeti za takšnega 4-nožnega prijatelja in ga odeti v nekaj toplega, v deževnih dneh pa poskrbeti za kakšen dežni plašček.

Kaj pa druge pasme?

Seveda so določene pasme psov, kot so na primer nemški ovčarji, bernardinci in podobno, že dobro pripravljeni na hladnejše vreme. Te pasme imajo več težav poleti, ko jih njihov debel kožuh še dodatno greje, hladijo pa se lahko zgolj preko potnega jezika in s pitjem vode.

Pasja zimska oblačila
Pozimi je pse s kratko dlako potrebno zaščititi z oblačili.

Takšne pse je v največji pripeki smiselno umakniti kam v senco, če že ni prostora v notranjosti hiše. Vsekakor pa je zunaj treba poskrbeti za primerno zavetje v obliki udobne in dovolj velike pasje ute, ki ga ščiti pri zunanjimi vremenskimi vplivi.

Ne zebe zgolj kratkodlakih psov

Napačno bi bilo razmišljati v smeri, da zebe zgolj majhne in kratkodlake pse. Sicer so res prav ti najbolj prizadeti, kajti njihova nizka telesna teža in malo maščobe ter kratka dlaka vsekakor ne poskrbijo za to, da se jim pozimi ne bi zatresle nožice.

A zebe tudi tiste dolgodlake pse, ki jih njihovi lastniki redno strižejo. Na ta način se seveda zgodi, da pes, ki ima sicer po naravi dovolj dlake, ki bi ga grela v zimskem času, kljub temu zmrzuje. Tudi takšnemu psu je tako priporočljivo kupiti oblačilo za najbolj zahtevne zimske dni, sicer mu sprehod na svežem zraku ne bo kaj dosti prijal.

Izberite prava pasja oblačila

Tako kot je to takrat, ko kupujemo zase, je pomembno, da tudi za našega pasjega prijatelja izberemo ustrezno oblačilo. Pa ne govorimo o tistem, kar se vidi v ogledalu. Oblačilo mora biti psu primerno veliko in udobno, da ga pri njegovem gibanju ne omejuje.

Prav tako lahko ohlapna oblačila povzročijo boleče cukanje, česar pa vaš kuža ne bo vesel. Tako kot si želite, da vaša koža diha in ne oblačite nase plastike, je enako v primeru pasjega oblačila. Seveda pa se o tem pozanimajte pred nakupom in preverite, kakšna so mnenja na namenskih forumih ljubiteljev živali.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki