5 napak na zaposlitvenem razgovoru

5 napak na zaposlitvenem razgovoru

Razgovor za zaposlitev je eden najpomembnejših trenutkov v življenju posameznika, saj odloča o tem, ali bo uspel pridobiti službo ali ne. Od tega je nadalje odvisna tudi njegova prihodnost, seveda še toliko bolj, če je v ozadju morda že družina.

Hkrati pa je jasno, da je razgovor za službo tudi precej stresen dogodek, glede na to, kaj vse lahko prinese oziroma odnese. Tokrat smo za vas pripravili 5 napak na zaposlitvenem razgovoru, katerim se morate v velikem loku izogniti, če želite priti do redne plače.

1. Pridete nepripravljeni

Ena najpogostejših napak, ki si jih na zaposlitvenem razgovoru ne smete privoščiti, je, da ne veste, kam ste prišli. Če ste se prijavili na razpisano prosto delovno mesto, potem se obvezno pozanimajte o tem, za kakšno delo gre in v kakšno podjetje prihajate.

Pripravljenih morate imeti tudi nekaj odgovorov na tista najbolj osnovna vprašanja, saj boste tako v očeh delodajalca videti bolj samozavestni in vredni zaupanja. Če boste o njihovem podjetju vedeli več, kot pričakujete, bodo v vas prej videli nekoga, ki res želi delati pri njih in ve, kaj pričakuje.

2. Vedete se sramežljivo in nesamozavestno

Še ena od napak, ki vas lahko pošteno oddalji od novega delovnega mesta, tiči v pretirani sramežljivost in nesamozavestnem nastopu. Če boste ves čas zgolj gledali v tla in tu in tam tiho zamrmrali nekaj v odgovor, boste delodajalca zelo težko prepričali, da ste zanj najboljša izbira.

Takšno nesamozavestno vedenje daje občutek, da ne veste, kaj bi sami s seboj in ste se tam pojavili zato, ker se morate, in ne zato, ker bi si želeli dela. Seveda nismo vsi ljudje enako samozavestni, kljub temu pa lahko ta del nekoliko dodelate tako, da se doma pripravite na različne scenarije, na razgovoru pa gledate v oči in jasno izgovarjate besede.

3. Pridete neurejeni

Ne glede na to, za katero delovno mesto se prijavljate, je pomembno, da nase nadenete čista in primerna oblačila, ki izražajo vaš karakter. Čeprav ste po duši morda nekoliko bolj svoboden tip, pa vam tega na razgovoru vsekakor ni potrebno kazati.

Prav tako ne hodite na razgovore za službo neobriti ali kako drugače neurejeni. Preverite stanje svojih nohtov in zakrijte sledi zadnjega vrtnarjenja za vašo hišo. Nobene potrebe ni, da se za vsak razgovor oblačite uradno, seveda pa se je priporočljivo odločiti za garderobo, ki nekako ustreza slovesu podjetja oz. samemu delovnemu mestu.

4. Napačni odgovori

Med pogovorom z delodajalcem nikar ne hitite v vnemi, da bi izpadli najhitrejši in najboljši. Tako boste namreč najhitreje podali kakšen napačen odgovor ali podatek, kar pa vam ne bo v korist. Vzemite si dovolj časa za oblikovanje pravih in smiselnih odgovorov.

Takšni, ki prepričajo, pa čeravno v njih ne odgovorite v popolnosti tistega, kar bi morali. Na trenutke se vam bo zdelo, kot bi bili v šoli pred tablo, a pomembno bo, da boste iskreni tudi takrat, ko popolnega odgovora na vprašanje morda ne boste poznali.

5. Prijateljski odnos

Niste s prijateljem na kavi, zato se ne obnašajte tako. Bodite profesionalni, govorite, če vas vprašajo, in bodite izčrpni v tistem delu, ko morate predstaviti sebe in svoje reference. A ne govorite prekomerno in nepretrgoma tako, da sogovornik ne bo prišel do besede.

Nikar se preveč ne sprostite. Sedite, kot se spodobi, roke položite v nevtralen položaj in z njimi ne opletajte pred seboj in si ne popravljajte las. Po koncu razgovora se vljudno zahvalite za priložnost in dodajte, da bi vas veselilo delati v takšnem podjetju ali na tako zanimivem delovnem mestu.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki