Kako se pripraviti na intervju za delo?

Kako se pripraviti na intervju za delo?

Zaposlitveni intervju je zagotovo dogodek, na katerem je potrebno zablesteti v polnem sijaju. Prav to pa s seboj prinaša precejšen pritisk in dvome vase, katerih pa tam ne smemo pokazati. Delodajalca bo zanimala samozavestna oseba, ki ve, kaj hoče, in je primerna za opravljanje dela, ki je na voljo. Zgrabite priložnost.

Kako se torej pripraviti na zaposlitveni intervju, da bo ta imel na koncu pozitivno izkušnjo? Obstaja nekaj trikov in nasvetov, ki vam bodo prišli še kako prav. Določene reči človek potrebuje že v sebi, a se da vedno vse še nadgraditi pa priučiti. Pomagajte si v nekaj enostavnih korakih, ki vam ne bodo vzeli veliko časa.

Pozanimajte se o delodajalcu

Vaša prva naloga pred razgovorom naj bo vsekakor informiranje o bodočem delodajalcu. Pozanimajte se o tem, s čim vse se ukvarja, koliko ima zaposlenih, kakšne so njegove reference, koliko časa je podjetje že na trgu in podobno. Na ta način boste na pogovoru delovali kot nekdo, ki ga delo resnično zanima.

Informacije o delodajalcu
Pred razgovorom se dobro pozanimajte o potencialnem delodajalcu.

Vsekakor bolje kot gledati v zrak, ko vas vprašajo, ali ste že kdaj slišali zanje. Tako boste ugotovili tudi, ali sploh imate tisto, kar potrebujejo, in dostojno predstavili svoje kvalitete. Za nabiranje informacij uporabite splet, preverite njihovo spletno stran in morebitne članke, ki govorijo o njih, ter forume.

Pripravite se na klasična vprašanja

Da ne boste že ob prvem vprašanju zajecljali, bo pomagalo, če se boste prej doma pripravili na tista najbolj osnovna vprašanja. Zakaj si želite tega dela, kakšne so vaše dosedanje izkušnje, ali veste, kaj potrebujejo, kaj pričakujete in podobno. Gre za vprašanja, ki jih boste zagotovo slišali.

Pripravite si kratke in jedrnate odgovore, saj si jih boste lažje zapomnili in pri odgovarjanju delovali precej bolj samozavestno. To je tisto, kar želijo videti od vas. Prav tako bodite pripravljeni na to, da bodo od vas želeli slišati kakšna vprašanja postavljena njim.

Poskrbite za zunanjo podobo

Na intervju nikakor ne smete priti zanemarjeni. Poskrbite za pričesko, moški se obrijte, ženske ne uporabljajte preveč kozmetike, oblačila naj bodo primerna delovnemu mestu, za katero kandidirate. Če gre za bolj poslovne vode, se oblecite v poslovna oblačila, vsekakor pa poskrbite za urejenost od glave do pet.

Predstavljajte si, da ste delodajalec. Kakšno osebo bi si želeli videti na drugi strani mize? Nikakor ne pretiravajte v ničemer, oblecite pa se tako, da se boste počutili prijetno in ne nelagodno. To se namreč pozna pri vsakem gibu in izrečeni besedi.

Ne pokažite obupa

Čeprav si morda te zaposlitve obupno želite, ker je vaše finančno stanje na psu, pa tega nikakor in na noben način ne smete pokazati. Takšno vedenje namreč odbija in delodajalcu govori, da gre za osebo, ki ne zna z denarjem, kar je slaba popotnica za novega zaposlenega pri njih.

Bodite samozavestni. Pri vstopu v prostor ponudite roko in se predstavite. Ker se boste doma dobro pripravili, boste izžarevali pozitivno energijo in tega se morate zavedati. Tekmujete proti drugim kandidatom, a jih nikar ne omenjajte. Brez hvalisanja naštejte svoje kvalitete in iskreno povejte, da bi radi postali del njihovega kolektiva.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki