5 nasvetov za vzgojo prijazne mačke

5 nasvetov za vzgojo prijazne mačke

Mačke so zelo pogoste spremljevalke in družabnice v naših domovih. Ker pa si ne želimo nevzgojenih kosmatinčkov, ki svoje krempeljce puščajo v nas in na pohištvu ter razmetavajo, kakor jim paše, je potrebna kvalitetna in domišljena vzgoja.

Vse se da, če ima lastnik mačke nekaj malega znanja in veliko potrpljenja. Vsekakor pa bo potrebno tudi veliko ljubezni, saj živali še kako dobro čutijo razpoloženje svojega gospodarja in se temu primerno vedejo tudi same. Ste mnenja, da je moč vzgojiti le psa, ne pa tudi mačke?

1. Malo muco pustite pri mami

Ena večjih težav pri vzgoji mačke se pojavi takrat, ko mladiča prehitro ločimo od njegove mame. To pri njem pusti določene posledice, med katerimi je tudi nesigurnost in konstanten strah. Takšna mačka je ves čas na preži in se težko socializira.

Zato naj bo mladiček pri mami karseda dolgo, preden ga od nje ločimo in pričnemo z njegovo vzgojo. Hitro boste opazili, da se mladi mucki, ki so bili dovolj dolgo z mamo, obnašajo precej lepše in so že na videz bolj sproščeni in pripravljeni sodelovati.

2. Rešite svoje pohištvo

Mačji junaki imajo v svoji naravi, da še kako radi zasadijo svoje kremplje nekam, kjer si jih lahko malce obrusijo. V tem primeru se ne smemo hudovati nad njimi, saj je to njihova potreba. Poskrbeti pa moramo, da tega ne bodo počeli na našem pohištvu.

Navadno nastradajo kavči, fotelji, omare, mize in stoli. Zagotovo je najboljša rešitev nakup praskalnika za mačke, ki bo služil kar dvojnemu namenu. Mačke si bodo na njem brusile kremplje in se igrale, kar bo vplivalo na večjo mirnost kasneje, ko se bodo odločile za nekaj crkljanja.

3. Naučite mačke besede NE

Če muc skoči na mizo ali počne kaj neprimernega, česar mu ne boste dovolili, mu morate privzgojiti besedo NE. Najboljši nasvet glede tega bi bil, da v tem primeru z jasnim glasom, a vseeno mirno rečete »NE«, mačka primete in ga odnesete na njegovo mesto.

Sčasoma se bo tega navadil in bo sam od sebe prenehal z dejavnostmi, ki ne smejo biti na njegovem dnevnem redu. Da bi kar najbolj oddaljili mačko od prepovedanih področij, je priporočljivo praskalnik postaviti v bližino pohištva, ki mu je sicer povšeči.

4. Navajanje na mačje stranišče

Ena večjih nadlog in težav je, kako mačka navaditi uporabe mačjega stranišča. Nikakor si ne želite njegovih iztrebkov pobirati po stanovanju ali brisati urina s sedežne garniture, kar je še posebej velika težava. Mačja stranišča so enostavne posode, v katerih je ustrezen pesek.

Klicanje mačke
Mačka se bo na mačje stranišče zagotovo navadila, zato ne obupajte.

V primeru spodrsljaja ga ne grajajte in ne bodite grobi. Raje ga primite in postavite v mačje stranišče ter mu dovolite, da opravi brez vaše prisotnosti. Mucek se bo kaj hitro navadil nanj in redno opravljal svojo potrebo v njem.

5. Pokličite mačka po imenu

Da bi navadili svojo mačko odzivati se na klic, boste morali nekaj časa vztrajati pri klicanju po imenu. Za začetek počnite to na zelo kratki razdalji in ob vidnem odzivu mačka nagradite s priboljškom. Kasneje pa to počnite z vse večje razdalje. Čez čas boste opazili, da se mačke še kako dobro zavedajo, kdaj nehajo prihajati priboljški in se takrat trmasto morda ne bodo vedno odzvale na klic.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki