8 zdravilnih učinkov seksa

Seks je sproščujoča dejavnost, ki naj bi bila predvsem dejanje iz ljubezni oziroma dejanje, s katerim si ljubezen izkazujemo, pri tem pa poskrbimo za potešitev svojih telesnih potreb. Vendar pa je seks tudi več kot to – kot opozarjajo znanstveniki, ima kar nekaj zdravilnih učinkov na naše telo, ki pa se jih marsikdo niti ne zaveda. In v čem je seks zdravilen?

1. Sproščanje in odpravljanje stresa

Da spolnost deluje na človeško telo in um sproščujoče, verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Seks nas razbremeni, poleg tega pa izboljša našo samozavest in nas naredi bolj srečne. Sicer pa ni nujno, da gre ravno za spolni odnos – že objemanje in dotikanje povzroči, da pričnejo možgani izločati hormone sreče.

2. Boljši spanec

Zvečer težko zaspite? No, zakaj pa ne seksate?! Po spolnem odnosu ljudje zaspimo precej hitreje kot običajno, saj se po orgazmu sprosti hormon prolaktin, zaradi katerega pride do hitrega sproščanja in zaspanosti.

3. Aerobna vadba

Tudi maratonski seks seveda ne šteje kot maraton, in s spolnim odnosom za svoje telo še zdaleč ne naredimo toliko, kot bi na primer s tekom, aerobiko, kolesarjenjem ali drugo vadbo. Vsekakor pa poskrbimo, da porabimo nekaj več kalorij, da dobijo trening najrazličnejše telesne mišice, srčni utrip pa se pošteno pospeši. Lahko bi torej rekli, da je seks zdrava in priporočljiva oblika gibanja.

4. Zmanjšanje tveganja za srčni napad

Ena najbolj »resnih« dobrih plati seksa je gotovo ta, da lahko z njim poskrbimo, da smo manj ogroženi za srčni napad. Tega seveda ne gre pripisati zgolj temu, da seks dobro poskrbi za zvišanje srčnega utripa, saj to veliko bolje dosežemo s športno aktivnostjo, temveč predvsem hormonom: seks skrbi za ravnotežje estrogena in testosterona (pri moških in pri ženskah). Nizek nivo spolnih hormonov lahko namreč vodi v marsikatero težavo, na primer osteoporozo (značilno bolj za ženske po nastopu menopavze), pa tudi bolezni srca. Ena od raziskav je pokazala, da imajo moški, ki spolno občujejo vsaj dvakrat na teden, kar pol manj možnosti, da umrejo zaradi srčne bolezni.

5. Odpravljanje bolečin

Izgovor, da vam ni do seksa, ker imate glavobol, je najbolj neposrečen izgovor od vseh – seks namreč odpravlja glavobol, pa tudi druge bolečine! Zakaj? Pri seksu se srčni utrip poveča in možgani dobijo več kisika, zato glavobol izgine, poleg tega pa orgazem na splošno blokira bolečino. Draženje vagine pri ženskah pomaga odpravljati tudi menstrualne krče ter bolečine v križu in nogah.

6. Zmanjšanje tveganja za rak prostate

Rak prostate predstavlja predvsem za starejše moške veliko tveganje, dokazano pa je, da lahko na zdravje prostate dobro vplivamo tako, da skrbimo za njeno čim pogostejše delovanje. Redna ejakulacija, pa naj bo pri seksu s partnerko ali pri masturbiranju, lahko poskrbi, da se tveganje za rak prostate zmanjša – vsekakor pa ga ne preprečuje, saj na nastanek rakavih obolenj vpliva veliko dejavnikov.

7. Nadzor nad inkontinenco

Starejše ženske imajo pogosto težave z inkontinenco, ki se jih lahko prepreči z vajami za mišice medeničnega dna (Keglove vaje), prav tako pa se mišice medeničnega dna seveda krepijo med seksom.

8. Znižanje krvnega tlaka

Spolni odnosi vplivajo na znižanje sistoličnega krvnega tlaka (prve oziroma višje številke pri branju rezultata merjenja tlaka).

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki