Ali sladkor povzroča vnetje v telesu? (1.del)
Vnetje je del naravnega procesa zdravljenja telesa. Med poškodbami ali okužbami telo sprošča kemikalije, ki pomagajo pri zaščiti in preprečevanju škodljivih organizmov v telesu. To lahko povzroči rdečico, toploto in oteklino.
Nekatera živila, kot je sladkor, lahko povzročijo vnetje v telesu, in tako povzročijo reakcije, ki v večini primerov niso prijetne. uživanje preveč hrane, ki povzroča vnetje v telesu, povzroči kronično vnetje nizke stopnje. Za posledico to lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so bolezni srca, diabetes, rak in alergije-.
V tem članku bomo povedali vse, kar morate vedeti o vlogi sladkorja in vnetja v telesu.
Preveč dodanega sladkorja je povezano z vnetjem
Več študij na živalih je pokazalo, da prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja vodi do debelosti, odpornosti na inzulin, povečane prepustnosti črevesja in kroničnega vnetja nizke stopnje. Študije na ljudeh potrjujejo povezavo med dodanim sladkorjem in višjimi vnetnimi markerji.
Študija 29 zdravih ljudi je pokazala, da je uživanje samo 40 gramov dodanega sladkorja iz samo ene kokakole (ali druge sladke pijače) na dan povzročilo povečanje vnetnih markerjev, odpornosti na inzulin in povišanje slabega holesterola. Ti ljudje so prav tako pridobili nekaj kilogramov.
Druga študija pri ljudeh s prekomerno težo in debelih ljudeh je pokazala, da je uživanje ene pločevinke običajne kokakole (ali druge sladke pijače) na dan za šest mesecev povzročilo povečanje ravni sečne kisline, ki sproži vnetje in odpornost na inzulin. Osebe, ki so pile mleko ali vodo, niso imele povečanja ravni sečne kisline. Pitje sladkih pijač lahko torej povzroči vnetje. Poleg tega lahko ta učinek traja precej časa, tudi samo če pijemo to pijačo kratek čas (na primer en mesec)
Zaužitje 50-gramskega odmerka fruktoze povzroči hiter in visok dvig vnetnih markerjev, kot je C-reaktivni protein (CRP), le 30 minut kasneje. Poleg tega CRP ostaja previsok več kot dve uri po uživanju fruktoze.
Poleg dodanega sladkorja je uživanje preveč rafiniranih ogljikovih hidratov prav tako povezano z vnetjem v telesu.
V eni študiji je uživanje samo 50 gramov rafiniranih ogljikovih hidratov v obliki belega kruha privedlo do višjega krvnega sladkorja in povečanja vnetnega markerja Nf-kB.
POVZETEK
Uživanje preveč dodanega sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov je povezano s povišanim vnetjem v telesu, kot tudi z odpornostjo na inzulin in povečanjem telesne mase.
Uživanje preveč dodanega sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov povzroča številne spremembe v telesu, zato si lahko razložimo, zakaj lahko prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja privede do kroničnega vnetja nizke kakovosti.
Kaj torej povzroča sladkor v našem telesu?
- Prekomerna proizvodnja AGE: napredni končni izdelki glikacije (AGE) so škodljive spojine, ki se tvorijo, ko se beljakovine ali maščobe združijo s sladkorjem v krvnem obtoku. Preveč AGE vodi do oksidativnega stresa in vnetja.
- Povečana prepustnost črevesja: bakterije, toksini in neprebavljeni delci hrane se lažje premaknejo iz črevesja in v krvni obtok, kar lahko vodi do vnetja.
- Višji »slabi« LDL holesterol: presežek LDL holesterola je povezan z višjimi ravnmi C-reaktivnega proteina (CRP), markerja vnetja.
- Pridobivanje telesne teže: Prehrana z dodanim sladkorjem in rafiniranimi ogljikovimi hidrati lahko vodi do povečanja telesne mase. Presežek telesne maščobe je povezan z vnetjem, deloma zaradi odpornosti na inzulin.
Pomembno je vedeti, da vnetja verjetno ne bo povzročil sam sladkor. Drugi dejavniki, kot so stres, zdravila, kajenje in vnos presežnih maščob, lahko prav tako povzročijo vnetje.
Prekomerno uživanje dodanega sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov je torej povezano s povečano produkcijo AGE, prepustnostjo črevesja, povišanim slabim LDL holesterolom, vnetnimi markerji in povečanjem telesne mase. Vsi ti dejavniki lahko sprožijo kronično vnetje nizke stopnje.
Dodan sladkor lahko vodi tudi do dolgoročnih zdravstvenih težav.
Opazovalne študije na ljudeh so povezale, je da dodan sladkor v velikih količinah povezan z številnimi kroničnimi boleznimi, vključno s srčnimi boleznimi, rakom, diabetesom in debelostjo (ki ima za posledico mnoge zdravstvene težave).
1. Preveč sladkorja v prehrani je povezano z srčnimi težavami
Več študij je odkrilo močno povezavo med uživanjem sladkih pijač in povečanim tveganjem za bolezni srca.
Študija, v kateri je sodelovalo več kot 75.000 žensk, je ugotovila, da so tiste, ki so uživale prehrano z rafiniranimi ogljikovimi hidrati in sladkorjem, imele do 98% večje tveganje za bolezni srca, v primerjavi z ženskami z nižjim vnosom rafiniranih ogljikovih hidratov.
To je verjetno posledica vpliva uživanja sladkorja na dejavnike tveganja za bolezni srca, kot so zvišanje holesterola LDL, zvišanje krvnega tlaka, debelost, odpornost in povečane vnetne markerje.
2. Preveč sladkorja povzroča raka
Več študij kaže, da so ljudje z visokim vnosom sladkorja v večji nevarnosti za razvoj raka.
V eni od raziskav je bilo ugotovljeno, da so ljudje pri uživanju visoke vsebnosti sladkorja razvili raka dojke, ki se je nato razširil na druge dele telesa.
V eni študiji, ki je preučevala prehrano več kot 35.000 žensk, je bilo ugotovljeno, da imajo tiste, ki so uživale najbolj sladko hrano in pijačo, dvojno tveganje za razvoj raka na debelem črevesu, v primerjavi s tistimi, ki so uživale dieto z manj dodanega sladkorja.
Čeprav je potrebnih več raziskav, je verjetno, da je povečano tveganje za rakave bolezni posledica vnetnega učinka sladkorja. Dolgoročno lahko vnetje, ki ga povzroča sladkor, poškoduje DNK in celice telesa. Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko kronično visoke ravni inzulina, ki so posledica prehranjevanja s preveč sladkorja, prav tako igrajo vlogo pri razvoju raka.