Ali sladkor povzroča vnetje v telesu (2.del)

Ali sladkor povzroča vnetje v telesu (2.del)

   3.  Preveč sladkorja povzroča diabetis

Študije povezujejo pretirano uživanje dodanega sladkorja s sladkorno boleznijo tipa 2.

Analiza, ki je vključevala več kot 38.000 ljudi, je ugotovila, da je bila samo ena popita sladka pijača na dan povezana z 18% večjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Druga študija je pokazala, da je povečanje vnosa koruznega sirupa močno povezano s sladkorno boleznijo. Nasprotno, vnos vlaknin je pomagal zaščititi telo pred razvojem sladkorne bolezni.

   4. Preveč sladkorja povzroča debelost

Debelost se pogosto imenuje vnetna bolezen nizke stopnje. Uživanje preveč dodanega sladkorja je povezano s povečanjem telesne teže in debelostjo.

Strokovnjaki so ugotovili, da sodobna prehrana, ki je pogosto bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati in dodanim sladkorjem, povzroči neravnovesje v črevesnih bakterijah. To lahko delno pojasni razvoj debelosti.

Pregled 88 študij je pokazal, da je večji vnos sladkih pijač in hrane povezan z večjim vnosom kalorij, večjo telesno težo in manjšim vnosom drugih pomembnih hranil.

V študiji na miših je bilo ugotovljeno, da je prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja preprečila protivnetne učinke ribjega olja in spodbujala debelost.

   4. Druge bolezni

(Pre)visok vnos dodanega sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov je povezan tudi z razvojem drugih bolezni, kot so jetrna bolezen, vnetna črevesna bolezen, duševno upadanje, artritis in druge. Zlasti previsoko uživanje fruktoze je bilo povezano boleznijo mašcobnih jeter. Kako se to zgodi, ni povsem razumljivo, vendar se domneva, da je to posledica mešanice povečane prepustnosti črevesja, prekomerne rasti bakterij v črevesju in nenehnega vnetja nizke stopnje. Vendar pa dokazi, ki povezujejo sladkor z zdravstvenimi težavami, večinoma temeljijo na opazovalnih študijah. Zato ne morejo dokazati, da je bil sam sladkor vzrok za te zdravstvene težave (HA,HA torta, pridi!)

Opazovalne študije so torej povezale preveliko uživanje sladkorja z razvojem več kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, debelost in rak. Naravni sladkor ni povezan z vnetjem, pomembno je torej omeniti, da obstaja razlika med dodanim sladkorjem in naravnim sladkorjem. Dodan sladkor se odstrani iz prvotnega vira in doda živilom in pijačam, da služi kot sladilo ali podaljša rok uporabnosti. Dodan sladkor večinoma najdemo v predelanih živilih in pijačah. Druge običajne oblike vključujejo koruzni sirup z visoko fruktozo (HFCS), saharozo, fruktozo, glukozo in koruzni sladkor.

Med odraslimi osebami približno 13% vseh kalorij prihaja iz dodanega sladkorja. To je veliko, glede na to, da smernice svetujejo, da več kot 5% – 10% kalorij ne bi smelo izhajati iz dodanega sladkorja.

Presežki dodanega sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov so torej povezani z vnetjem.

Vendar pa, kot smo omenili, naravni sladkor ni povezan z vnetjem. Dejansko so lahko številna živila, ki vsebujejo naravne sladkorje, kot sta sadje in zelenjava, protivnetna.

Sadje in zelenjava vključujeta naravne sladkorje. Primer, to vključuje fruktozo v sadju in laktozo v mleku in mlečnih proizvodih.

Uživanje naravnih sladkorjev (seveda v normalni količini) ne sme biti razlog za skrb. To je zato, ker naravni sladkorji delujejo zelo drugače kot dodani sladkor, ko jih zaužijemo in  ko se prebavijo v telesu. Naravni sladkor se običajno uživa v celih živilih. Zato ga spremljajo druga hranila, kot so beljakovine in vlakna, ki povzročajo počasno absorpcijo naravnih sladkorjev. Stalna absorpcija naravnega sladkorja preprečuje preveč sladkorja v krvi.

Prehrana s celostnimi živili, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata živila, ima lahko tudi druge koristi za zdravje. Ni potrebe po omejevanju ali izogibanju teh živil.

Spremembe življenjskega sloga lahko zmanjšajo vnetje

Dobra novica je, da lahko določene spremembe v načinu življenja, kot je zmanjšanje vnosa sladkih in predelanih živil, privedejo do nižjih nivojev vnetja v telesu. Na primer, uživanje fruktoze in njen vpliv na vnetje v telesu, je povsem odvisen od odmerka fruktoze. To pomeni, da več, kot je pojeste, večje je vnetje v telesu.Poleg tega je s kroničnim vnetjem nizke stopnje povezan tudi sedeči način življenja, kajenje in visoka stopnja stresa.

Vendar se je pokazalo, da redna telesna aktivnost zmanjšuje trebušne maščobe in vnetne markerje pri ljudeh. Zato se zdi, da je mogoče zmanjšati nivo vnetja s spremembami pri športnih aktivnostih.

 

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki