Kako biti najboljši oče?

Kako biti najboljši oče?

Naj bo jasno nekaj: čeprav je vloga očeta večkrat potisnjena na stran, biti oče ni enostavno.

Če bi bilo, potem verjetno ne bi brali tega članka – igrali bi se s svojimi otroki, poskakovali po poljih ob prijetnem pomladnem soncu, brezskrbni kot ptice. Ampak vi berete ta članek, ker vas skrbi, ali ste dober oče, ker ste nervozni glede tega, ali delate stvari, tako kot jih je treba.

Morda ste prestrašeni, da ne boste vašega otroka psihično  “pokvarili”, da si ne boste mogli privoščiti vseh igrač, ki jih vaš otrok želi, ga ne boste znali učiti, ko bo šel v šolo, ali pa boste na drugi strani preveč strogi, pa bo otroku to škodovalo kasneje v življenju. Kdo ve. Mi se popolnoma zavedamo, da je to le par od celega kupa stvari, o katerih razmišljate kot oče. Samo ne smete se vdati v miselnost, da niste dovolj dobri v tem. Ker ste! Tudi če nimate samo enega otroka, ampak pet.

Ker je vsak otrok edinstven in ker, recimo, nasvet, kako zamenjati plenico, ne pomaga pri očetu z 12-letnimi otroki, smo s tem člankom poskusili “zadeti” očete otrok vseh starosti. Torej, če iščete zelo natančne nasvete za starševstvo, ste prišli na napačno mesto. Mi vam bomo v tem članku dali nekaj nasvetov, kako biti še boljši oče.

In ne pozabite, nikoli ni prepozno, da se začnete učiti starševstva. Marsikdo misli, da je to nekaj, kar nam je kar dano, ampak ne, starševstva se je treba naučiti.

  • Pogovarjajte se s svojimi otroki

To se morda zdi očitno – in če ste oče otroka, ki je pravkar začel spraševati za čisto vsako stvar “Zakaj?”, morda sovražite ta nasvet – vendar je zelo pomembno, da se pogovarjate s svojimi otroki. Za to je kar nekaj razlogov, in vašemju otroku lahko pomanjkanje pogovarjanja škodi kasneje v življenju. Nihče ne pričakuje, da boste izjemno pozorni na vsako besedo, ki pride iz ust vaših otrok, ker otroci res veliko govorijo, vendar je pogovarjanje s otroki pomemben del starševstva.

  • Poslušajte

Poslušanje bi lahko pomagalo rešiti življenje vašega otroka! Redko bo pri  poslušanju dejansko šlo za življenje in smrt, to se dogaja predvsem pri najstnikih. Ravno tam prihaja do raznih faz depresije in jemanja prepovedanih substanc. Dober oče, ki bo poslušal svoje otroke, bo lahko slišal opozorilne znake – in morda še pomembneje, če poslušate svoje otroke, se bosteše bolj zavedali, da ko prenehajo govoriti, je to pogosto tako slab znak. Poslušajte tudi otroke, ki so pravkar začeli s šolo, saj tam prihaja do interakcij z drugimi otroci in priučijo se lahko marsikatere slabe navade.

  • Bodite prijazni

Preprosta napaka, ki jo naredi marsikateri starš, je to, da se poskuša  z otrokom pogovarjati o stvareh, ki jih otrok še ne razume. Vaš otrok morda ne bo mogel imeti intelektualne razprave – ali kakršne koli razprave – vendar bodo občutili, če bo v vašem glasu slišati nemir, jezo in razočaranje. Otroški psiholog nam je povedal, da “bodo vaši jezni odzivi, vaše razočaranje in nemir otroci registirali, in občutek bodo dobili, da se nočete ukvarjati z njimi, da jih ne marate, da so nekaj naredili narobe.” To velja za otroke vseh starosti. Pokažite jim, da vam je pomembno, da se pogovarjate z njimi, uporabljajte pa prijazen glas, ampak ne kot krinko vseh negativnih stvari, ampak iskrenega.

  • Komunikacija je pomembna

Drug način, da jim pokažete, da ste pripravljeni vlagati v vaš odnos, je pozornost in velikodušnost do vašega otroka, ki pa ne pomeni, da ga morate zalagati z igračami in razvajati do onemoglosti. Govorimo ravno o pozornosti, ki smo jo omenili prej. Z otrokom se morate ukvarjati in pogovarjati. Otroci se nenehno razvijajo, za vas starša pa to pomeni, da komuniciratez nekom, čigar duševne sposobnosti, interesi in osebnost se lahko v nekaj mesecih popolnoma spremenijo. Ne bodite med tistimi očeti, ki se kasneje v življenju sprašujejo, kam je šel čas, ki bi ga lahko posvetili svojim otrokom. Torej, redno se pogovarjajte s svojimi otroki, da ne boste kasneje obžalovali, v katero smer je šla njegova osebnost zaradi pomanjkanja vajinih pogovorov.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki