Motnja erekcije: razlog za nizko samopodobo

Erektilna disfunkcija oziroma impotenca je značilna predvsem za starejše moške, lahko pa se pojavi tudi že v srednjem življenjskem obdobju, saj je lahko posledica stresa, psihičnih težav, bolezni srca in ožilja … Nezmožnost dobre erekcije je za moške hud udarec, saj prizadene njihovo »moškost«, njihovo prepričanje o tem, kakšen je pravi moški in kaj je možatost. Prav zaradi tega se pogosto zgodi, da o impotenci ne želijo govoriti, da odlašajo z zdravljenjem, da jo skrivajo tudi pred partnerko. In to kljub temu, da so motnje erekcije težava, ki jo danes z zdravili zelo dobro odpravimo.

Kako motnje erekcije vplivajo na moškega?

Kljub temu, da človek ni v prvi vrsti spolno bitje, temveč je pomembnih veliko drugih stvari in veliko drugih osebnih lastnosti, se moškim zdi, da je zaradi impotence konec sveta. Občutek imajo, da so zaradi tega, ker ne morejo imeti spolnega odnosa s partnerko, razočarali tako sebe kot njo,  pa četudi seks ni tisto, zaradi česar sta s partnerko v prvi vrsti skupaj. Na vse ostale stvari moški enostavno pozabi. Če ni sposoben seksati, ne šteje nič drugega.

Erektilna disfunkcija daje moškemu občutek, da ni več moški, kar gotovo izvira iz najglobljih delov človeške psihe, v kateri so nakopičena prepričanja naših prednikov, in katerih se niti ne zavedamo. Moški je namreč v osnovi samec. Njegov položaj v krdelu se določa na podlagi tega, koliko samic ima možnost oploditi, koliko potomcev lahko zaplodi. In čeprav sodobna družba ni krdelo, je takšno razmišljanje moškim ostalo nekje globoko v notranjosti.

Moški, ki ne more seksati, je moški, ki ne more oploditi samice, s čemer izgublja svojo vrednost in položaj. Svoje manjvrednosti se zaveda tudi v primeru, da zanjo ne ve nihče drug oziroma je njegova težava z erekcijo skrivnost, zaradi česar pride do nizke samopodobe v vsakem primeru. Moški se ima za šibkega, nesposobnega, sam sebe dojema kot razočaranje. Tako je, poleg zdravljenja erektilne disfunkcije na fizičnem nivoju (s tabletami, ki zagotovijo močno erekcijo), pogosto potrebna tudi psihična pomoč.

Kaj motnje erekcije povzročijo v partnerski zvezi?

Erektilna disfunkcija ni težava, ki prizadene zgolj moškega, temveč izjemno vpliva tudi na njegovo partnerko in na partnersko zvezo v celoti. Če se partnerja ne pogovarjata o težavi, če se ne zavedata, da je ta prizadela oba, potem je partnerstvo hitro ogroženo. Moški je prepričan, da je nesposoben in ne bo mogel svoje partnerke nikoli več zadovoljiti. Ta meni, da je kriva, da ga ne privlači dovolj. Marsikatera ženska želi moškemu pomagati, zato se želi veliko pogovarjati in večkrat poskusiti s spolnimi odnosi, moške je strah, da bo to prineslo eno razočaranje za drugim, zato se pričnejo zapirati vase in ne želijo komunicirati …

Prav zato, ker motnje erekcije ne prizadenejo zgolj moškega ega oziroma ne vplivajo zgolj na njegovo samozavest in samopodobo, temveč zaradi vsega omenjenega psihično vplivajo tudi na njegovo partnerko, je vedno dobrodošlo, če se lahko paru poleg fizičnega zdravljenja impotence omogoči tudi psihološka terapija oziroma svetovanje. To je najboljši način, da moški in ženska z roko v roki premagata težavo in sta v partnerski zvezi še naprej uspešna.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki