Olivno olje ali kokosovo olje: Katero je bolj zdravo?

Olivno olje ali kokosovo olje?

Olivno olje ali kokosovo olje: Katero je bolj zdravo?

Glede na zadnje raziskave je kokosovo olje koristno v boju proti srčnim boleznim. Pa vendar me je zanimalo, kako se obnese proti svojemu sredozemskemu sorodniku – olivnemu olju? Preverimo!
V boju, ki se odvija med olivnim in kokosovim oljem že nekaj časa, je v zadnjem času prednjačil novinec, kokosovo olje. Zadnje medicinske raziskave so namreč na luč dneva postavile dejstvo, da se boljše odreže pri zmanjševanju LDL (slabega holesterola) in povečevanju HDL (dobrega holesterola).
Upam, da vsi že poznate razliko med dobrim in slabim holesterolom. Dober holesterol je namreč zdrav – še več, telo ga potrebuje za normalno delovanje. Zaradi velike količine napačnih informacij v zadnjih 30 letih namreč še vedno ljudi misli, da je holesterol nasplošno slab in se zato izogibajo vseh maščob kot hudič križa. S tem pa telo prikrajšajo za kjučne snovi, ki mu pomagajo pri zdravem delovanju.
Da se vrnemo nazaj na rdečo nit: naročnik raziskave o prednostih kokosovega olja je bila britanska hiša BBC. Njuna raziskovalca, dr. Khew in dr. Fareuhi sta odkrila, da je olje iz kokosa kar 300% bolj učinkovito pri zviševanju zdravega holesterola.
Vseeno pa to ni edini indikator o zdravilnih učinkih obejh produktov. Obe olji je potrebno primerjati holistično (torej upoštevate vse faktorje), preden se lahko odločimo, katere je bolje. Pa začnimo.

1. ZNANSTVENIKI PRAVIJO

Olivno olje že v osnovi vsebuje Oleuropein, ki poveča produkcijo testosterona v telesu in telesu omogoča, da vase absorbira več proteinov. Medtem pa maščobne kisline v kokosovem olju okrepijo možganske aktivnosti v starejših letih in možganom dajo energijo, da sami popravljajo svoje celice.

2. ZDRAVILNI UČINKI POSAMEZNEGA OLJA

Olivno olje dobro deluje proti kislini in uravnava krvni sladkor. Kokosovo olje pa izboljša prebavo, poveča produkcijo dobrega holesterola in pozitivno vpliva na kožo.

3. KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI

Zdravniki, ki priporočajo olivno olje, ga priporočajo zaradi nenasičenih maščob, ki jih ljudje tipično zaužijeo premalo in bi jih potrebovali več. Kokosovo olje pa svetujejo zaradi hitrega sproščanaj velike količine energije, ki jo telo prejme, in zaradi dobrega vpliva na prebavo.

4. MINUSI OBEH OLJ

Najprej morebitni minusi olivnega olja:

  • ima nižjo mejo gretja,
  • v določenih embalažah lahko vsebuje dodatne kemikalije (pazite, kaj kupite),
  • ni tako »kul« oz. »in« kot pač kokosovo olje.

Kaj pa minusi kokosovega olja? Poglejmo:

  • je pogosto precej dražje kot olivno olje,
  • kalorično je veliko bolj bogato, zato je potrebno paziti na zaužito količino,
  • strukturno ni tako prijetno za delo v kuhinji, kot lepo tekoče olivno olje.

5. KAJ PA V KUHINJI?

Za cvrtje in podobno uporabimo rafinirano olivno olje, za oastale rabo pa priporočam rabo ekstra deviškega olivnega olja. Ker je slednje tudi precej dražje od rafiniranega, je škoda, da bi uničili vse vitamine in minerale z gretjem.

Prednost kokosovega olje pa je, da tudi pri višjih temperaturah oz. toplotni obdelavi obdrži svoje hranilne snovi. Je pa njegova strukturna zasnova manj prijetna za delo v kuhinji.

Kakšna je torej moja razsodba?

Kokosovo olje je, glede na svoje sestavine, bolj prijazno kuhinji kjer pogosto cvremo. Zato je tudi bolj prijazno do trgovcev, saj ima daljši dovoljeni čas bivanja na policah (kasneje se pokvari) oz. ga je lažje skladiščiti. Vseeno pa olivno olje s svojimi prevladujočimi zdravilnimi lastnostmi in kuhinjsko vsestranskostjo upraviči svoj nadimek – »tekoče zlato«.
Olivno olje je torej nesporni zmagovalec. Uživajte ga brez skrbi in poskrbite ne samo za svojo denarnico, temveč tudi za svoje telo.

Tina

Tina

Ker rada pripravljam zanimive prispevke, sem se odločila, da postavim spletni portal. Prepričana sem, da boste izvedeli veliko novega, se tudi kaj naučili, morda pa si z branjem člankov le popestrite dan.

Povezani prispevki