Spolnost v tretjem življenjskem obdobju

In Odnosi in spolnost On
- Updated

Tretje življenjsko obdobje, torej čas nekje po šestdesetem letu, ko se upokojimo in nam ni potrebno več vsak dan služiti kruha, je lahko izjemno prijetno obdobje. Res je, da je mladost že spolzela skozi prste, vendar smo veliko bolj zreli in premišljeni. Največje življenjske prelomnice so že za nami, nič več se ne ubadamo s službo, gradnjo hiše, skrbjo za otroke … To je torej čas, ko se lahko partnerja veliko bolj posvetita eden drugemu in najdeta nove skupne interese ter aktivnosti, ki ju še bolj povežejo. Ljubezen se v tem času pogosto prerodi, izkazovanje čustev je ponovno pogostejše, intimnost pa se seveda doživlja že na nekoliko drugačen način.

Tudi starejši so pod kožo krvavi

Če je nekdo že osivel oziroma si je na svojih plečih že nabral kar precej križev, to še ne pomeni, da njegovo telo nič več ne doživlja poželenja. Nenazadnje želja po spolnosti ni zgolj telesna, temveč nanjo v veliki meri vpliva um – za vzburjenost so v prvi vrsti pomembni možgani, šele nato naše fizično telo. In dokler je tako z možgani kot s telesom vse v redu, za spolnost ni nobenih omejitev.

Vendar pa govorimo o tretjem življenjskem obdobju in pričakovati, da bo telo v enaki formi kot nekoč, ter da možgani ne bodo pričeli počasi pešati, je utopija. Staranje vsekakor prinese spremembe, ki vplivajo na poslabšanje kakovosti življenja, vsekakor pa tudi na poslabšanje na področju spolnosti. To ne pomeni, da ljudje po šestdesetem nimajo več spolnih odnosov – seveda jih imajo. A počasi se njihova »spretnost« zmanjšuje, pa tudi njihova spolna sla upada.

Kako poskrbeti, da bomo lahko uživali v spolnosti čim dlje?

Kot rečeno, je za spolnost potreben zdrav um in zdravo telo. Za oboje je potrebno primerno skrbeti, in ker smo v tretjem življenjskem obdobju upokojeni, ni nobenega razloga, da ne bi za to tudi dobro poskrbeli. Potrebno se je ukvarjati z zmernim športom, s katerim krepimo svoje mišice in okostje. Zdravo moramo jesti, da tako skrbimo ta pravilno delovanje vseh organov, prav tako pa moramo skrbeti za zdravje uma. Pomembno je, da ostanemo umsko čim bolj aktivni. Če je človek enkrat fizično bolan, poleg tega pa ima še težave kot je demenca, potem spolnost gotovo ni nekaj, kar bi še prišlo v poštev.

Upokojencem, ki bi radi tudi v tretjem življenjskem obdobju čim dlje uživali v spolnosti, torej priporočamo, naj izkoristijo vse, kar ponujajo starostnikom najrazličnejše organizacije – vsaka vadba, vsaka delavnica, vsak tečaj pride prav, da sta telo in um čim dlje v formi.

You may also read!

Erektilna disfunkcija

Kaj povzroča erektilno disfunkcijo?

Šteje se, da ima moški erektilno disfunkcijo, če tedno težko pridobi ali ohrani dovolj čvrsto erekcijo za normalne spolne

Read More...
Spolna funkcija

6 načinov za izboljšanje spolne funkcije

Zdravo spolno življenje vam lahko poveča samozavest, zmanjša raven stresa, pomaga pa tudi pri boljšem spancu ponoči. Toda težave

Read More...

Mleko: prehranska dejstva in zdravstveni učinki

Mleko je zelo hranljiva tekočina, ki se oblikuje v mlečnih žlezah sesalcev, da nahranijo novorojenčke v prvih mesecih življenja. V

Read More...

Mobile Sliding Menu